Eddig négy Magyar Kupa-mérkőzésen védett a szezonban, szombaton viszont újabb lépcsőfok következik Bese Balázs pályafutásában. Mivel Póser Dániel múlt vasárnapi sérülése nem jött rendbe, a Kisvárda ellen 22 éves utánpótlás válogatott kapusunk áll a gólvonalon. Először az NB I-ben.


BudafokiMTE.hu: Sokan azt gondolhatják, hogy az alacsonyabb osztályú csapatok elleni kupameccseken könnyű dolga van egy kapusnak. Pedig...

Bese Balázs: Pedig ezeken a mérkőzéseken csak nekünk, a papíron esélyesebb együttesnek van veszítenivalója. Nem könnyű feladat "beugrani" az ilyen találkozókra, de akár Mohácson, Dunavarsányban vagy a Dabas-Gyón ellen védtem, örültem a lehetőségnek és csak arra koncentráltam, hogy a csapat segítségére legyek.

Szerdán, Pakson már élvonalbeli együttes ellen kellett helytállnod a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében. Hogy érezted magad a kapuban a 4-2-es győzelemmel zárult meccsen?

Jó volt pályán lenni, kimondottan élveztem, hogy NB I-es riválissal szemben kellett helytállnom. Bár a második félidőben a paksiak nagy erőket mozgósítottak a gólszerzés érdekében, nem éreztem azt, hogy bajba kerülhetünk.

Ekkor még nem tudtad azt, ami most már biztos: szombaton újabb NB I-es csapat ellen védesz, immár az OTP Bank Ligában. Várod már az élvonalbeli bemutatkozást?

Nagyon várom és örülök, hogy itt a lehetőség, azt viszont sajnálom, hogy Póser Dániel sérülése árán érkezik el ez a pillanat. Dani mellett Nagy Gábor, a kapusedzőnk és a többiek is azt mondták, ne görcsöljek, ne nyomásként éljem meg a helyzetet, hanem - a szó jó értelmében - maradjak laza és akkor nem lesz gond. Szerencsére egyébként sem vagyok olyan típus, akik túlidegeskedi a dolgokat.

Ha a legmagasabb osztályban nem is, azért az NB II-ben a Vasas vagy az MTK kapusaként megéltél már fontos meccseket. Ezeknek a tapasztalatából tudsz meríteni az élvonalban is?

Igen, törekszem rá. Biztosan más lesz az NB I-ben védeni, mint a másodosztályban vagy az utánpótlás válogatottakban, de valóban álltam már a gólvonalon rangadókon és néztem farkasszemet minőségi ellenfelekkel. Az U19-es válogatott angolok elleni Eb-selejtezőjén többek közt Jadon Sancho, Phil Foden és Mason Mount támadta a kapumat. 

Visszakanyarodva a Kisvárdához: kapus szempontból milyen mérkőzésre számítasz szombaton?

Jó kérdés, mert az eddigi két meccsen két különböző arcukat mutatták a kisvárdaiak. Augusztusban sok helyzetet dolgoztak ki ellenünk, Póser Dánielnek jócsán akadt védenivalója, novemberben viszont alig jutottak el a kapunkig. Én mindenesetre arra próbálom felkészíteni magam, hogy sok dolgom lesz, aztán ha nem, akkor legalább kellemesen csalódom majd.