Szerda délután épségben hazatért a szlovéniai edzőtáborból és csütörtöktől itthon folytatja a felkészülést csapatunk a Merkantil Bank Liga augusztus 1-jei rajtjára. A jövő vasárnapi, III. kerületi TVE elleni nyitányig még számos gyakorlás, finomhangolás, valamint egy edzőmeccs vár játékosainkra. A nyári munka finisében csapatkapitányunkkal, a szerződését júniusban meghosszabbító Kovács Dáviddal beszélgettünk.


BudafokiMTE.hu: A Krka elleni találkozón gólt szereztél, majd aláfordult a bokád. Hogy vagy most?

Kovács Dávid: Jól, köszönöm, szerencsére nem komoly a sérülésem. Picit még meg van duzzadva a bokám, de a szezon kezdetére száz százlékos állapotban leszek. Sőt, terveim szerint már szombaton, a Paks elleni főpróbán pályára léphetek.

Milyen hangulatban tértetek haza Szlovéniából és mennyire ítéled hasznosnak az edzőtáborban eltöltött tíz napot?

A hangulatra korábban sem lehetett panasz, de a Kranjska Gorában együtt töltött idő még tovább javította azt. Pozitív érzésekkel utaztunk vissza Budafokra és azt mondhatom, jó úton járunk afelé, hogy ismét sikeresek legyünk. Az edzőtáborok azért is hasznosak, mert csak a futballra és egymásra tudunk koncentrálni. A csapatépítő programoknak is köszönhetően közelebb kerültünk egymáshoz. A vadvízi evezés és az újak "dalestje" is jól sikerült, egyértelműen hozzátett a most érkezők beilleszkedéséhez, különösen azok esetében, akik személyiségükből adódóan nehezebben nyílnak meg.

A szlovéniai mérleg egy győzelem és három vereség. Mi a legfőbb tanulsága ezeknek a mérkőzéseknek?

Többek között az, hogy egy pillanatra sem szabad kiengednünk és elveszítenünk a koncentrációnkat. Bár korábban ez nem volt jellemző ránk, az első, Triglav elleni találkozó bizonyos időszakaiban sajnos nem volt megfelelő a fókusz, ezért csalóka eredmény született. Igaz, ebben talán a fáradtságnak is szerepe volt, az alapozó időszakban különösen kemény munkát végeztünk, napi két edzéssel. Mindenesetre afelöl nincs kétségem, hogy jobb csapat vagyunk annál, mint amit a szlovéniai eredményeink mutatnak.

Milyen játékkal lehetünk sikeresebbek a bajnokságban? 

Fegyelmezetten és agresszívan kell futballoznunk. A párharcokra és a rögzített játékhelyzetek védekezésére pedig különösen oda kell figyelnünk. Maga a játékrendszerünk nem sokat változott ahhoz képest, amit két és fél évvel ezelőtt, még Csizmadia Csaba irányítása idején kialakítottunk. Leszámítva persze, hogy a Boér Gábor vezette szakmai stáb hozott magával néhány olyan elemet, amit nagyon sokat gyakoroltunk és az új idényben remélhetőleg sikeresen fogunk alkalmazni.

Ha már az új szakmai stábot említetted: milyen kapcsolat alakult ki közted, mint csapatkapitány és az új edzők között?

Nem csak a saját, hanem a többiek nevében is kijelenthetem: megvan a közös nevező a stáb és a játékosok között. Gáborék az edzőtábor alatt még jobban megismerhettek minket szakmai és emberi oldalunkról egyaránt. Úgy érzem, ebből a szempontból is bizakodva tekinthetünk a szezon elé.

Szóba került már a III. kerületi TVE elleni nyerő stratégia? 

Egyelőre még a saját játékunk begyakorlására koncentrálunk. Sőt, azt gondolom, a későbbiekben sem szeretnénk igazán másokhoz alkalmazkodni. Persze minden ellenfelünket, így a Kerületet is feltérképezzük, videózunk és alaposan kielemezzük a játékát, de ez majd csak a jövő héten lesz napirenden.