A visszaszámlálás hamarosan véget ér, vasárnap délután - 84 nap elteltével - ismét tétmérkőzést játszunk majd. Ahogy minden félszezon előtt, úgy most is Oláh Lóránt sportigazgatóval beszélgettünk a felkészülési időszak történéseiről, átigazolásokról és célkitűzésekről.


BudafokiMTE.hu: A csütörtöki szurkolói ankéton elhangzott, hogy az NB I-ből történt kiesés óta részben új csapat épül a korábban lerakott, stabil alapokra. Mit értesz ezalatt?

Oláh Lóránt: Három hónappal ezelőtt egyértelművé vált, hogy mint általában az élvonaltól búcsúzó kluboknak, nekünk sem lesz könnyű nyarunk. Ezért már akkor elkezdtünk dolgozni egy olyan csapat kialakításán, amely - szemben más, rossz példákkal - képes tovább haladni a megkezdett úton. Így a mostani építkezési fázis valójában a folytatása annak, amit közel három évvel ezelőtt elkezdtünk.

Melyek voltak ennek a nyári munkafolyamatnak a legfőbb pillérei? 

Az elsődleges pillér Boér Gábor vezetőedző és a szakmai stáb tagjainak kiválasztása volt, amely alapvetően meghatározza az irányt. Több szakemberrel beszélgettünk és látva az edzésmunkát, valamint a stáb és a játékosok közti kommunikációt, hiszek abban, hogy jól döntöttünk. A másik pillért a szerződésüket meghosszabbítók jelentik. Az olyan karakterek, mint Kovács Dávid, Jagodics Márk vagy Filkor Attila elkötelezettek a klub által képviselt értékek iránt, jól ismerik az alapvetéseinket, a filozófiánkat. 

Mekkora kockázatot jelent, hogy több mint tíz új játékos érkezett a nyári átigazolási időszakban?

Az elmúlt két-három évben kialakult a budafoki öltözőben egy olyan erős mag, amelyre az egész országban felfigyeltek. Törvényszerű volt, hogy az NB I-ben töltött szezon után lesznek változások a keretben és való igaz, ennek mértéke nagyobb volt a tervezettnél. Tény, a mostani egy veszélyes időszak, mégis optimista vagyok, mert olyan játékosok kerültek hozzánk, akikből újra kialakulhat egy összetartó, erős és értékes közösség. A következő időszakban lesznek siker- és kudarcélmények egyaránt, a fontos az, hogy ezekre hogyan reagál majd az öltöző.

A bajnoki helyezést tekintve az 1-6. hely valamelyikének elérése a cél. Ez egy reális elvárás?

A keretünk mostani összetételét illetően úgy gondolom, igen. Ugyanakkor az eredményesség mellett ugyanolyan lényeges, hogy továbbra is legyen egy stabil csapatjátékunk és egy jól felismerhető stílusunk. Nem úgy szeretnénk az első hat között végezni, hogy csak rúgjuk a labdát, amerre állunk. Mindenki meggyőződhetett arról, hogy ugyanazt a bátor, felvállalt futballt játszottuk az előző szezonban a bajnok Ferencváros otthonában, mint két éve a Balmazújváros ellen. Hiszünk abban, hogy hosszú távon ez sikerre vezet. Ez egy motiváló cél és egy komoly kihívás, különösen ennyi új játékossal.

Elképzelhető, hogy lesz még változás a keretben augusztus 31-ig?

Hagytunk annyi mozgásteret az átigazolási időszak utolsó hónapjára, hogy amennyiben olyan, a csapat- és játékosprofilunkhoz illő labdarúgó kerül a látókörünkbe, aki valóban erősítést jelent, akkor lépni tudunk.