Három vereség után legutóbb, a Szentlőrinc ellen visszataláltunk a győztes útra, a válogatott szünetben elvégzett munka pedig elsősorban arra irányult, hogy csapatunk lendületben maradjon és persze tovább fejlődjön. Ennek részleteiről és a vasárnapi, PMFC elleni mérkőzésről Boér Gábor vezetőedzővel beszélgettünk.


BudafokiMTE.hu: Jókor jött most nekünk ez a válogatott szünet?

Boér Gábor: Erre nehéz egyértelmű választ adni. A Szentlőrinc legyőzése után talán jobb lett volna, ha nem marad ki egy hétvége és rögtön folytatódik a bajnokság. Annak ugyanakkor örülök, hogy tudtunk olyan szegmensekkel foglalkozni, amelyek most prioritást jelentenek. Több időnk maradt azokra a feladatokra, amelyekben egy sűrű héten nincs lehetőségünk elmélyülni. Bízom abban, hogy ezekben a napokban is előre tudtunk lépni.

Melyek azok a területek, amik most kiemelt figyelmet kaptak?

Például a védekezés stabilizálása. De rendszeresen vissza kell térni azokhoz a játékelemekhez vagy játékszituációkhoz, amelyek még nem úgy működnek, ahogy szeretnénk. Próbáltuk jól kihasználni a rendelkezésre álló időt arra, hogy az edzéseken és az edzőmeccsen "tét nélkül" gyakoroljunk. A hiba a játék része, de az előforduló hibák számát a lehető legkisebbre kell csökkentenünk és úgy formáljuk a csapatot, hogy a tudatosság kirajzolódjon a mérkőzéseken.

Érezted a felszabadultságot a játékosokon, miután pontot tettünk egy rossz sorozat végére?

Ami igazán lényeges, hogy téthelyzetben, a meccseken felszabadultak tudnak-e lenni. Azt mindenesetre érzem rajtuk, hogy szeretnének bizonyítani, szeretnék megmutatni, hogy képesek magasabb célokért küzdeni. Mindenki motivált és jól dolgozik az edzéseken, ezért azt kell mondanom, hogy a pontjaink száma egyelőre nincs arányban a heti teljesítménnyel. Fontos lenne, hogy egymás után legalább két sikert érjünk el, lehetséges, hogy ez adna egy igazán nagy lendületet.

Visszakanyarodva a heti teljesítményhez és a pontok számához: ezt a kettősséget mekkora kihívás edzőként kezelni?

Nehéz reálisan értékelni, mert a profi futballban pontokat kell szerezni, csakhogy eközben az is cél, hogy a csapat fejlődjön. Vagyis ennek a két folyamatnak párhuzamosan kell működnie. Hosszú távon meg kell hogy legyen a gyümölcse annak a munkának, amit a játékosok és mi, a stáb beleteszünk.

Forduljunk rá a hétvégére, vasárnap a PMFC vendégei leszünk. Milyen mérkőzésre számítasz?

A pécsiek a legutóbbi szezonban üde színfoltjai voltak a mezőnynek és őszinte futballjukkal meglepték a riválisaikat. Kellemetlen stílusban, intenzíven játszanak, magasan védekeznek, de mi megpróbáltuk felkészíteni a csapatot mindenre, amire reagálnunk kell. Valamelyest mindig alkalmazkodni kell az ellenfélhez, de mi elsősorban saját magunkkal foglalkozunk. Kiélezett mérkőzésre számítok, amelyen nüansznyi különbségek döntenek. Remélem, hogy a mi javunkra.