Previous Next

Átlépni a határokat a válogatottban is

Szélsőnk, Szabó Máté hétfőn este kezdőként 74 percet játszott az U21-es válogatottban, amely felkészülési mérkőzésen 1-0-ra kikapott Ausztriától a vadonatúj Puskás Arénában.

 

Fotó: MLSZ.hu

 

BudafokiMTE.hu: Te vagy az első BMTE-játékos, aki futballozhatott az új Puskás Arénában. Milyen érzés volt?

Szabó Máté: Ez egy elképesztő élmény. Ahogy beléptem a stadionba, éreztem, hogy bizsereg mindenem. A szurkolók leírhatatlan hangulatot varázsoltak és a magyar válogatott rengeteg erőt, energiát kapott a lelátóról. Örülök, hogy Budafokról is többen eljöttek, láttam a zászlót a kapu mögött és a mérkőzés után találkoztam is a drukkerekkel.  Azt viszont sajnálom, hogy kikaptunk az osztrákoktól. Nagyon sok mindent tanulhatunk ebből a kilencven percből és márciusban még jobb, még erősebb csapatként folytathatjuk majd a munkát. 

Melyek ezek a tanulságok, amit említettél?

A védekezésünk összességében jól működött, egy pontrúgás után kaptuk a gólt. 3-5-2-es felállásban kezdtünk, aztán a szünet után már négy védővel futballoztunk. Ebben az időszakban szerintem kimondottan stabilak voltunk, jobban megbecsültük a labdát. Úgy érzem, a támadójátékot tekintve nagyobb bátorságra van szükségünk és akkor eredményesek leszünk.

Helyzeteink most is voltak. A 4. percben éppen előtted adódott ígéretes lehetőség, de sajnos a kapusban elakadt a lövésed.

Igen, jól kezdtük a mérkőzést, amely biztosan másképp alakult volna, ha sikerül gólt szereznem az elején. Csütörtökön, Észak-Írországban is volt egy komoly helyzetem, talán még nagyobb is, mint a mostani, sajnos az is kimaradt. Vannak ilyen időszakok egy játékos életében, de továbbra is azért dolgozom, hogy itt, a válogatottban is átlépjem a saját határaimat. És góllal, gólokkal segítsem a csapatot, csakúgy, mint Budafokon.

Úgy tűnik, Gera Zoltán szövetségi edző elsődlegesen más szerepkörben számít rád, mint Csizmadia Csaba. Mennyire szokatlan számodra az a poszt, amelyen a válogatottban futballozol?

Két ékkel játszunk a nemzeti csapatban, ami nem új számomra, hiszen annak idején, a Puskás Akadémia U19-es együttesében center voltam. Ismerem a mozgásokat, kényelmesen érzem magam ebben a pozícióban is, ráadásul sokszor helyzetbe tudok kerülni, ami mindenképpen pozitív. Az osztrákok ellen, a második félidőben otthonosabban mozogtam, akkor többnyire a balszélről indultam az ellenfél kapuja felé, de bármelyik poszton is játszom, igyekszem megfelelő teljesítményt nyújtani. 

Kaptál esetleg valamilyen tanácsot, építő jellegű kritikát Gera Zoltántól?

Az északírek elleni mérkőzés után beszélgettünk (Szabó Máté akkor az első félidőben játszott - a szerk.) és pozitív véleményt formált rólam. Azt mondta, örül, hogy helyzetbe kerültem és jól mozogtam a pályán csatártársammal, Szőke Adriánnal. Bízom benne, hogy a Puskás Arénában is jó benyomást tettem a szakmai stábra.

Milyen közösség ez a mostani U21-es válogatott? Lettek új barátaid az elmúlt hetekben?

Valójában mindenkit ismertem korábbról, ezért nem ért semmiféle meglepetés. Úgy érzem, mindenkivel megtalálom a közös hangot, jó a csapatszellem és ez segíti a fejlődésünket. Ennek a válogatottnak van jövője, a sikerhez pedig az kell, hogy bátran és önbizalommal telve futballozzunk.

 

Szponzoraink